Så skyddar du företagets data genom 5 enkla steg

Vi jobbar alltmer digitalt och allt fler verksamheter och processer digitaliseras. Det har lett till att behovet av att hantera och lagra data har ökat kraftigt den senaste tiden, samtidigt som det ställs höga krav på säkerheten. Så hur håller vi företagets data skyddad?

 

Ja, det här med IT-säkerhet är ju minst sagt ett hett ämne just nu. Digitaliseringen är fantastisk på många sätt, men den kommer också med vissa utmaningar. I detta inlägg delar vi med oss om hur du, i fem enkla steg, kan stärka datasäkerheten på ditt företag. 

 

1. Se över var du lagrar din data

Lagrar du din data lokalt på din dator eller i molnet? Eller använder du ett hybridalternativ, det vill säga en blandning av båda? Det finns för- och nackdelar med bägge alternativen. Det viktigaste är att se över vad som passar dig och din verksamhet bäst. Aspekter som är bra att jämföra utöver säkerhet är bland annat kostnader och underhåll, efterlevnad, skalbarhet, tillförlitlighet, säkerhetskopiering, åtkomst och integration.

Tveka inte på att kontakta oss om du behöver hjälp. Vi på Mirror, som äger och har utvecklat mKey, har hjälpt företag med digitalisering och IT-drift ända sedan 90-talet. Vi vägleder dig mer än gärna till att hitta rätt lösning för just ditt företag. 

 

2. Välj en säker molnleverantör

De flesta företag, små som stora, väljer att lagra åtminstone delar av företagets information i någon form av molnlösning. Många väljer någon av de stora globala molntjänsterna men det finns också flera mindre, lokala leverantörer. Som kund är det viktigt att granska din leverantör och ställa höga krav på säkerheten. Det kan exempelvis vara bra att ha koll på var din data lagras - är det utomlands eller i Sverige? Att lagra data utomlands kan medföra risker då det finns olika sekretesslagar i olika länder. Det är också viktigt att hålla koll på GDPR och allt vad det innebär.

 

3. Använd unika och säkra lösenord

Vi använder dagligen en mängd olika lösenord och inloggningsuppgifter för att komma åt information, dokument och andra uppgifter. För att inte dessa uppgifter ska hamna i fel händer är det viktigt att använda lösenord som är svåra att knäcka. Det finns flera olika metoder för att skapa ett svårknäckt lösenord. Men de flesta är överens om att det allra viktigaste är att det är unikt och långt.

Att använda sitt eget namn, sina barns personnummer eller något i stil med "Sommar2022" är inte speciellt säkert.

--> Här kan du läsa fler tips om hur du skapar säkra lösenord
--> Så kommer du ihåg alla dina lösenord

 

4. Logga alltid ut när du lämnar din dator

Det är en enkel men väl värd vana att alltid låsa eller logga ut från din dator när du lämnar den. Det gäller även när du bara ska gå på toaletten eller fylla på kaffekoppen. Vi lovar, det är värt det. 

 

5. Skicka aldrig lösenord över e-post

Är ni flera kollegor som jobbar tillsammans och använder samma inloggningsuppgifter till ett system? Ja då kan det kännas enkelt att skicka över lösenordet via e-post. Men det gör att lösenordet sparas på många ställen – din mailkorg, mottagarens mailkorg och ett antal punkter däremellan. Sköts inte kryptering och säkerhet på rätt sätt så är det stor risk för att lösenordet hamnar på helt fel ställen.

Vi rekommenderar därför att använda en lösenordshanterare istället, med en funktion som gör det möjligt att ha företagsgemensamma lösenord och med behörighetsstyrning. På så sätt blir det både enklare och säkrare att dela lösenord och inloggningsuppgifter kollegor emellan. 

Givetvis finns det fler saker du kan göra för att öka IT-säkerheten. Tidigare har vi bland annat skrivit om hur du jobbar säkert hemifrån och om vad du ska tänka på för en säker semester. Antagligen kan du hitta ännu fler smarta tips där ute i cybervärlden - endast en enkel sökning och några klick bort. 

 

Med mKey är du trygg med att din data stannar i Sverige

  • Enkel och säker lösenordshanterare för företag

  • All data lagras i våra egna datahallar i Norrbotten

  • Våra datahallar uppfyller skydds- och larmklass 3 för högsta säkerhet

 

Så enkelt kommer du igång med mKey

 

1. Kontakta oss

Börja med att kontakta oss så visar vi hur mKey fungerar.

2. Uppsättning

Vi hjälper ditt företag att snabbt komma igång med mKey, allt för att göra det enklare för dig.

3. Börja använda

Nu är det bara att sätta igång på riktigt och börja använda mKey i ditt dagliga arbete.

4. Support

Stöter du på problem? Ingen fara, vi finns här för att hjälpa till!

Kontakta oss - vi visar hur mKey fungerar

Har du frågor eller vill prata om hur mKey kan passa din verksamhet? Skicka in dina kontaktuppgifter i nedan formulär eller ring direkt till Simon.