5 tips för en säker semester

Snart är sommaren äntligen här. För de allra flesta innebär det en välförtjänt semester med vila och avkoppling. Vi lägger jobbet åt sidan ett tag och laddar batterierna genom att fokusera på annat. En paus som tyvärr kan utnyttjas. I detta inlägg tipsar vi därför om hur du håller dig och ditt företag säkert, även under semestern.

Visst kan det kännas tråkigt att behöva tänka på IT-säkerhet under sin semester. Men genom att se över dina säkerhetsrutiner och förbereda dig ordentligt kan du undvika att utsättas för cyberattacker eller andra säkerhetsrisker, så att du i stället kan slappna av ordentligt och njuta maximalt av din ledighet. ​

 

Det här kan du som medarbetare göra för en säker semester

Det finns flera saker du som anställd enkelt kan göra för att hålla hög säkerhet även under semestern. Här nedan har vi sammanställt våra bästa tips som dessutom är väldigt enkla att genomföra. 

 

1. Anslut bara till betrodda nätverk

Att ansluta sig till ett Wi-Fi-nätverk medför alltid en risk. Det är lätt att bli angripen eller avlyssnad om nätverket inte är säkert. Se därför till att bara ansluta till säkra, betrodda nätverk och undvik nätverk som är helt öppna. För att vara på den säkra sidan kan du koppla upp dig med VPN så blir din kanal privat och krypterad.

 

2. Se över dina lösenord

Det är viktigt att skydda alla sina konton och enheter med starka lösenord. För att hålla reda på alla lösenord underlättar det att använda en lösenordshanterare. Lösenordshanteraren hjälper dig att dels skapa starka och unika lösenord, dels att komma ihåg dem.

>> Här kan du läsa mer om fördelarna med att använda en lösenordshanterare. 

 

3. Skapa säkerhetskopior

Ett gammalt knep som fortfarande är väldigt användbart är att säkerhetskopiera sina filer och skapa en back-up. Om du mot förmodan skulle bli utsatt för en cyberattack eller mobilen tappas bort så kommer du tacka dig själv för att du gjorde den där säkerhetskopian. Förhoppningsvis kommer du aldrig behöva den, men om du gör det så är den guld värd.

 

4. Var vaksam på phishing-attacker

Phishing, eller nätfiske som det också kallas, är en av de vanligaste metoderna för cyberattacker. Metoden går ut på att manipulera människor till att delge personlig och känslig information såsom kortnummer och lösenord. Vanligtvis sker attackerna via mejl och det är därför viktigt att vara extra vaksam gällande avsändarens e-postadress samt eventuella länkar och bilagor. 

>> Här kan du läsa mer om nätfiske och andra vanliga former av social engineering. 

 

5. Tvåstegsverifiering

För extra hög säkerhet rekommenderar vi att du använder tvåstegsverifiering, eller multifaktorautentisering, till dina viktigaste inloggningar. Genom att använda tvåstegsverifiering får du dubbelt skydd. Visst kan det kännas omständligt att behöva gå igenom två steg vid varje inloggning, men det är en vana som är väl värt besväret.

Känner du dig redo för en säker semester nu?

Ingen kan tyvärr vara helt skyddad från IT-attacker eller andra säkerhetshot. Men genom att ta tillvara på dessa enkla tips är du åtminstone ett steg närmare en lugn och säker semester. 

Och glöm inte - skulle något hända, eller om du misstänker att något kanske har hänt, prata med din IT-avdelning på en gång! Det finns ingen skam i att man har blivit utsatt för intrång, men ju längre inkräktaren får access, desto mer skada kan den göra. Därför är det viktigt att informera din IT-avdelning så fort du misstänker att något kan ha skett, bättre att vara på den säkra sidan. 

Med det sagt önskar vi dig en riktigt trygg och härlig sommar!