Fem tips för att arbeta säkert hemifrån

Nu för tiden är det många som arbetar helt eller delvis på distans hemifrån. Pandemin har satt sina spår och den nya, hybrida kontorsmodellen har både sina för- och nackdelar.

Visst är det skönt att jobba hemifrån ibland. Man slipper spendera tid på att pendla fram och tillbaka till kontoret, man kan sova ut lite längre på mornarna och det är alltid nära till sitt favoritsnacks i kylskåpet.

Men det här med att jobba hemifrån har också sina risker när det kommer till IT-säkerhet, vilket kan få allvarliga negativa konsekvenser för ditt företag. Det är viktigt att vara medveten om vilka risker som finns och vad du själv kan göra för att minimera dem. 

Vi vill därför dela med oss av våra fem bästa tips på saker du som anställd kan göra för att jobba hemifrån så tryggt och säkert som möjligt!

1. Var extra uppmärksam

När du jobbar hemifrån är du i regel inte lika skyddad som när arbetar på kontoret. Ditt hemnätverk är nämligen mer exponerat än ditt jobbnätverk och det är därför mer utsatt för cyberattacker. Därför måste du vara extra vaksam när du jobbar hemifrån och komma ihåg att följa de grundläggande riktlinjerna gällande IT-säkerhet. Du vet, att använda sunt förnuft, inte ansluta till osäkra nätverk och inte surfa in på misstänksamma webbplatser. Grundläggande, men viktigt.

 

2. Skydda dina konton

Se till att alla dina användarkonton är skyddade genom att använda säkra lösenord, helst med tvåstegsverifiering. För att slippa hålla reda på alla dina lösenord själv och för att stärka säkerheten ytterligare kan det vara värt för ditt företag att investera i en lösenordshanterare. Beroende på vilken leverantör du använder så kan du också få smarta verktyg till att säkert dela gemensamma inloggningsuppgifter med dina kollegor – något som annars kan bli utmanande när du jobbar på distans.

Utöver att skydda dina olika användarkonton så är det viktigt att se till att lösenordet till ditt WiFi är säkert. Har du inte bytt lösenordet till din WiFI-router sen du köpte den? Då är det läge att göra det nu. Passa även på att byta ut svaga lösenord till andra prylar där hemma när du ändå håller på.

 

3. Klicka inte på misstänksamma länkar och bilagor

Phising, eller nätfiske som det också kallas, är en väldigt vanlig metod bland cyberbrottslingar idag. Kort förklarat så handlar det om mejl eller skräppost där du uppmanas klicka på okända länkar eller öppna ett dokument. Avsändaren utger sig vanligtvis vara från olika myndigheter och försöker ofta få dig att lämna ut dina personuppgifter eller kreditkortsuppgifter. När du får mejl som innehåller länkar är det därför viktigt att kontrollera att det kommer från en säker avsändare.

Vi har tidigare skrivit en bloggserie i två delar där vi berättar om de vanligaste formerna av social engineering, varav nätfiske är en av dem, och vad du kan göra för att minska risken för att bli utsatt för denna typ av attacker.

 

4. Använd inte jobbdatorn till att surfa privat

Det kanske låter självklart, men det tål att upprepas. Använd bara jobbdatorn till jobb och sköt ditt privata surfande på din mobil eller privata dator så minskar du risken för att företagets information hamnar i fel händer. Trots att företaget troligtvis har virusskydd installerat på sina datorer så kan förutsättningarna ändras när du använder hemnätverket i stället för företagets nätverk. Därför blir det extra viktigt att vara uppmärksam när du surfar från jobbdatorn.

På samma sätt som jobbdatorn inte ska användas i privata syften, bör du heller inte använda din privata dator till att jobba. Vissa företagsdokument kan vara sekretessbelagda och det är därför viktigt att dessa dokument inte används på din privata dator. Se också till att förvara din jobbdator säkert och låt inte dina familjemedlemmar eller andra personer där hemma låna den.

 

5. Kom ihåg att stänga av datorn

För att företagets programvaror ska kunna installeras och uppdateras korrekt så är det viktigt att komma ihåg att stänga av datorn ibland. Det räcker alltså inte med att bara fälla ner skärmen, utan den behöver stängas av helt och hållet. Det kan vara bra att ta för vana att stänga av datorn varje natt – det är ett enkelt sätt att säkerställa att du alltid har de senaste säkerhetsuppdateringarna installerade.

Stärk ditt företags IT-säkerhet

Stärk ditt företags IT-säkerhet

Att använda en lösenordshanterare är ett enkelt sätt för att stärka ditt företags IT-säkerhet.

mKey drivs och utvecklas i Sverige och har många smarta funktioner för kontroll och säkerhet - så att du kan känna dig lugn och trygg på jobbet!

 

 

Kontakta oss - vi visar hur mKey fungerar

Har du frågor eller vill prata om hur mKey kan passa din verksamhet? Skicka in dina kontaktuppgifter i nedan formulär eller ring oss direkt.