Att tänka på när du ska välja lösenordshanterare till ditt företag

Vi spenderar alltmer tid på nätet, vilket innebär att vi har allt fler lösenord att hålla reda på, både i vårt privatliv och på arbetsplatsen. Många av oss är dessutom ganska dåliga på att hantera våra lösenord på ett säkert sätt. För att garantera en hög säkerhet är det därför viktigt för alla företag att ha en genomtänkt lösenordshantering.

Vi vet att det kan vara jobbigt och krångligt att alltid använda säkra lösenord som är svåra att knäcka. Lösenorden ska varieras och bytas ut regelbundet, samtidigt som de ska vara lätta att komma ihåg. En mer eller mindre omöjlig kombination.

Lösningen kallas lösenordshanterare. Med en lösenordshanterare behöver du bara komma ihåg ett enda lösenord, det du använder till själva lösenordshanteraren. I lösenordshanteraren sparas alla dina användarnamn, lösenord och annan känslig information, tryggt och säkert. Smidigt va?

Marknaden är idag full av olika lösningar för lösenordshantering. Men hur ska man egentligen tänka när man väljer lösenordshanterare till sitt företag?

Det här ska du tänka på

En av de viktigaste faktorerna är användarvänligheten. Är inte lösenordshanteraren användarvänlig så kommer dina medarbetare helt enkelt inte att använda den. Nedan har vi listat några fler punkter som vi tror är bra att fundera på när du jämför en lösenordshanterare med en annan.

Lösenordsdelning
Delar ni på konton mellan kollegor? I så fall är det viktigt att säkerställa att det är möjligt att dela lösenord sinsemellan på ett säkert sätt.

Lösenordskvalitet
Finns det en funktion som kontrollerar lösenordens kvalitet? Anger lösenordshanteraren styrkan på lösenordet? Kontrollerar den om lösenordet blivit läckt någonstans?


Lösenordsgenerering
Finns det en lösenordsgenerator som genererar lösenord åt en? Det är både bekvämt och säkert att inte behöva tänka ut bra lösenord själv.

Implementation
Hur sker implementationen och vilket stöd får ni av leverantören? Det ska såklart vara enkelt att komma i gång med lösenordshanteraren, så att den faktiskt används.

Molnbaserad eller inte?
När och var behöver ni tillgång till era lösenord och koder? Det finns lösenordshanterare som är molnbaserade vilket innebär att din data kan synkroniseras mellan olika enheter så att du kan komma åt dina lösenord överallt.

Lagring av data
Hur lagrar leverantören din data? Kontrollera att din data lagras på ett säkert sätt för att minska risken att bli utsatt för cyberbrott.

Det kan vara svårt att hitta en lösenordshanterare som är perfekt. Med största sannolikhet kommer du alltid att hitta någon nackdel, oavsett vilken du väljer. Men genom att göra en ordentlig utvärdering och fundera över vad som är viktigt för just ditt företag så kan du lättare hitta den lösning som passar bäst för er.

 

Lycka till!