Smarta tips för säkrare lösenord

Hur skapar man egentligen ett säkert lösenord? Vad ska man tänka på? Här delar vi med oss av våra bästa tips.

Ja, vad är egentligen ett smart och säkert lösenord?

Det vi vet i dag är att vi inte ska använda för korta lösenord, helst minst åtta tecken långt. Vi vet att ju fler tecken vi använder desto längre tid tar lösenordet att knäcka. Kombinerar du sedan det med stora och små bokstäver, specialtecken och siffror ökar säkerheten. För oss i Sverige är det bra om vi kan använda å, ä eller ö då dessa tecken inte är särskilt vanliga i resten av världen.

Men vad ska vi undvika?

Använd inte @ istället för a eller ! för i – det är sådana saker som hackarna testar först. En annan sak som står högt upp på hackarna lista att befintliga ord i Svenska Ordlistan, så var lite kreativ och hitta på egna ord. Har du inte fantasin till det så be närmsta barn om hjälp, de brukar vara experter på att komma på ord som inte finns ;)

Unika lösenord

Det är också viktigt att ha unika lösenord. Använd inte samma lösenord i alla system/sajter! Om dina lösenordsuppgifter läcker riskerar det då inte att drabba dina övriga konton. Tänk på att lösenordet till din e-post är den viktigaste att hålla skyddad och unik. Om någon kommer över lösenordet till din e-post kan de nämligen återställa lösenorden på övriga sajter och på så sätt ta sig in där med. 

Med unika lösenord för alla system blir det förstås ett antal lösenord att hålla reda på, och det kan vara svårt att komma ihåg alla sina olika inloggningsuppgifter. Men om du använder dig av en lösenordshanterare som mKey behöver du bara komma ihåg ett enda lösenord, de övriga lagras i systemet. Läs mer om mKey här

Snabbfakta

  • Minimum åtta tecken - ju fler tecken desto längre tid tar det för en dator att knäcka det
  • Innehåller siffror, versaler, gemener, specialtecken (helst alla fyra)
  • Använd unika lösenord
  • Undvik personlig information (exempelvis födelsedata och namn på nära och kära)
  • Var kreativ och hitta på egna ord som inte existerar
  • Använd olika lösenord till olika inloggningar
  • Sist men inte minst - skydda ditt lösenord till din e-post allra mest

 

Hur ofta ska man byta lösenord?

Byt lösenorden minst en gång per år. Ett bra tillfälle är Lösenordsbytardagen som infaller den 20 januari varje år. Syftet med dagen är att uppmärksamma vikten av att hålla sina lösenord säkra. 

Det är också viktigt att byta lösenord om du misstänker, eller får bekräftat, att det blivit röjt. Ett tips är att registrera din mailadress på https://haveibeenpwned.com/ så blir du notifierad om lösenordet till ditt konto på en sajt har blivit läckt.

Använd tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering är en bra metod för att skydda dina konton. Principen bygger på att det behövs två (eller fler) delar för att kunna logga in. Förutom ditt lösenord så behövs en till verifiering för att kunna logga in, exempelvis ett sms med ett engångslösenord som skickas till din mobiltelefon.

Vi rekommenderar att du aktiverar tvåfaktor på alla dina system/sajter som stödjer det. Då kan inte en hackare komma åt ditt konto även om de kan ditt lösenord. De behöver också din mobil/fysiska enhet för att kunna logga in. mKey stöder självklart tvåfaktorsautentisering.