Smarta tips för säkrare lösenord

Hur skapar man egentligen ett säkert lösenord? Vad ska man tänka på? Här delar vi med oss av våra bästa tips.

Vad är ett bra lösenord? Är "?LMv64~WL<" ett bra lösenord?
Nej! Men varför inte?

Den viktigaste faktorn för ett bra lösenord är längden. Varje extra tecken gör att antalet kombinationer ökar exponentiellt och blir därför svårare att knäcka. Ett bättre lösenord skulle vara ”DeRosaEnhörningarnaSpringerUnderRegnbågen". Det är väldigt långt samtidigt som det är enklare att komma ihåg då du kan skapa en mental bild av det. För en annan viktig faktor till ett säkert lösenord är just att det är enkelt att komma ihåg. Om du hittar på ett för krångligt lösenord är risken stor att du istället skriver upp det på ett osäkert ställe.

Unika lösenord

Det är också viktigt att ha unika lösenord. Använd inte samma lösenord i alla system/sajter! Om dina lösenordsuppgifter läcker riskerar det då inte att drabba dina övriga konton. Tänk på att lösenordet till din e-post är den viktigaste att hålla skyddad och unik. Om någon kommer över lösenordet till din e-post kan de nämligen återställa lösenorden på övriga sajter och på så sätt ta sig in där med. 

Med unika lösenord för alla system blir det förstås ett antal lösenord att hålla reda på, och det kan vara svårt att komma ihåg alla sina olika inloggningsuppgifter. Men om du använder dig av en lösenordshanterare som mKey behöver du bara komma ihåg ett enda lösenord, de övriga lagras i systemet. Läs mer om mKey här

Vad är ett säkert lösenord?

  • Minimum 15 tecken. Ju fler tecken desto längre tid tar det för en dator att knäcka det.

  • Innehåller siffror, versaler, gemener, specialtecken (helst alla fyra)

  • Sätt ihop en mening som är lätt att komma ihåg: DäsimogisGF1896 (Det är skimmer i molnen och glitter i sjön Gustaf Fröding 1896)

  • Kombinera slumpmässiga ord: 2RosaEnhörningarLampa*

  • Undvik personlig information (exempelvis födelsedata och namn)
     

Hur ofta ska man byta lösenord?

Byt lösenorden minst en gång per år, helst oftare. Ett bra tillfälle är Lösenordsbytardagen som infaller den 20 januari varje år. Syftet med dagen är att uppmärksamma vikten av att hålla sina lösenord säkra. 

Det är också viktigt att byta lösenord om du misstänker, eller får bekräftat, att det blivit röjt. Ett tips är att registrera din mailadress på https://haveibeenpwned.com/ så blir du notifierad om lösenordet till ditt konto på en sajt har blivit läckt.

Använd tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering är en bra metod för att skydda dina konton. Principen bygger på att det behövs två (eller fler) delar för att kunna logga in. Förutom ditt lösenord så behövs en till verifiering för att kunna logga in, exempelvis ett sms med ett engångslösenord som skickas till din mobiltelefon.

Vi rekommenderar att du aktiverar tvåfaktor på alla dina system/sajter som stöder det. Då kan inte en hackare komma åt ditt konto även om de kan ditt lösenord. De behöver också din mobil/fysiska enhet för att kunna logga in. mKey stöder självklart tvåfaktorsautentisering.

17 Jan 2019 Nyheter