Tillbaka från semestern och glömt dina lösenord?

Var du också tvungen att ringa IT-supporten redan första dagen efter semestern och be om ett nytt lösenord? Då är du inte ensam. Alla har vi varit där, och sucken från medarbetaren på IT hörs redan innan första signalen gått fram.

Efter flera veckors lång och, förhoppningsvis, härlig semester är vi tillbaka till skrivbordet på kontoret igen. Med blandade känslor startar vi i gång jobbdatorn, den som inte varit på sen i början av sommaren. Windows-skärmen laddar och när inloggningsrutan slutligen dyker upp så faller insikten på plats. Det har hänt – jag har glömt lösenordet.

Ja, det är inte ovanligt att släppa allt som är jobbrelaterat när vi går på semester. Det är väl precis det vi ska göra för att kunna koppla av ordentligt. Men att glömma sina lösenord, ja, det känns onödigt omständligt. Skamset tvingas man ringa till IT-avdelningen och be om ett nytt lösenord, samtidigt som man tänker att det absolut inte ska hända igen. Sen sitter vi där nästa sommar, och ringer IT-supporten igen…

Men hur undviker vi det då, utan att tumma på säkerheten?

Det är en väldigt bra och viktig fråga. Alla har vi olika metoder för att memorera saker. Men när det gäller lösenord så är det kanske viktigaste att inte krångla till det i onödan. I en intervju med tidningen Ny Teknik förklarar Anne-Marie Eklund Löwinder, tidigare säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, att ett unikt lösenord per tjänst är det som är allra viktigast. Efter unikt kommer långt och först därefter kommer komplext.

Ett lösenord som består av en lång mening på 20–25 tecken är alltså bättre än ett lösenord med många specialtecken. Ett längre lösenord är inte bara svårare för hackare att knäcka, det är för många också mycket lättare att komma ihåg.

Vidare berättar Anne-Marie att frekventa, regelbundna byten av sina lösenord är helt uppåt väggarna.

- Det är kontraproduktivt har forskare visat. Det leder bara till att man väljer för korta och lätta lösenord, säger Anne-Marie till Ny Teknik.

Anne-Marie Eklund Löwinder

Anne-Marie Eklund Löwinder

Anne-Marie Eklund Löwinder är en svensk informations- och IT-säkerhetsexpert och tidigare statlig utredare. Hon rankas som en av Sveriges främsta experter på informationssäkerhet.

 

Foto: Internetstiftelsen. 

Hur ska vi komma ihåg alla lösenord?

Antal lösenord som vi behöver hålla reda på blir bara fler och fler. Applicerar vi grundregeln om att ha ett unikt lösenord på respektive tjänst eller webbsida så är det inte många som lyckas hålla reda på alla. Anne-Marie rekommenderar därför att använda en lösenordshanterare – vi håller med.

En lösenordshanterare är ett program som samlar alla dina lösenord i en krypterad databas, antingen i molnet eller lokalt på din dator eller telefon. Genom att använda en lösenordshanterare behöver du bara komma ihåg ett enda lösenord – det till lösenordshanteraren. Beroende på lösning kan du även få hjälp med att generera nya lösenord och genom tvåstegsverifiering kan du stärka säkerheten ytterligare.

--> Här kan du läsa mer om mKey lösenordshanterare och dess olika funktioner

Testa mKey

Testa mKey

Med mKey lösenordshanterare kan du stärka IT-säkerheten på ditt företag. Du kan också vara trygg med vetskapen om att din data aldrig lämnar Sverige. Tveka inte på att kontakta oss så berättar vi gärna mer.