Lösenordsbytardagen – en påminnelse om att börja använda en lösenordshanterare

Den 20e januari varje år infaller Lösenordsbytardagen. Dagen inrättades 2014 av tidningen PC för Alla i syfte att uppmana användare att byta sina lösenord som ett sätt att öka cybersäkerheten.

Nu för tiden är det inte lika viktigt att du byter dina lösenord ofta, så länge de är svåra att knäcka. Det är dock fortfarande bra att se över sina lösenord regelbundet för att se till att lösenorden håller hög säkerhet och byta ut de lösenord som inte är tillräckligt starka.

 

Vad är ett bra lösenord?

Ett bra lösenord är långt, lätt att komma ihåg och går snabbt att skriva. Men det allra viktigaste är att du har ett unikt lösenord till varje tjänst. Men om vi ska ha unika lösenord till alla tjänster, hur ska vi då komma ihåg dem? Vi använder allt fler tjänster, vilket innebär att vi har allt fler lösenord att hålla reda på. Förr eller senare blir det ohållbart. Så vad är lösningen? Jo, en lösenordshanterare.

 

En lösenordshanterare för bättre lösenordsvanor

En lösenordshanterare är som ett krypterat valv där du kan generera och förvara alla dina lösenord – tryggt och säkert. Det enda du behöver komma ihåg är lösenordet till själva lösenordshanteraren.

Använder du inte redan en lösenordshanterare, så ta den här dagen som en uppmaning till att skaffa en. Med hjälp av mKey lösenordshanterare kan du generera lösenord som uppfyller dina egna premisser, och du slipper komma ihåg dem.

>>> Läs mer om mKeys olika funktioner här

 

Tvåstegsverifiering

För att vara extra säker rekommenderar vi även att alltid använda tvåstegsverifiering när det är möjligt. Det innebär att det inte räcker att fylla i ett lösenord, utan du behöver även bekräfta att du är du. Exempelvis genom en kod som skickas till din mejl eller via SMS.