Vad innebär en molnbaserad lösenordshanterare och varför är det bra?

I huvudsak finns det två olika typer av lösenordshanterare – de som är molnbaserade och de med öppen källkod. De flesta av de mest populära lösenordshanterarna på marknaden idag är molnbaserade, men det finns också de som lagras lokalt på din egen server.

Men vad innebär det att en lösenordshanterare är molnbaserad, och varför är det bra egentligen? Är det verkligen säkert att använda molntjänster? Läs vidare så ska vi försöka reda ut det åt dig.

Fördelarna med en molnbaserad lösning

Att en lösenordshanterare är molnbaserad innebär, som namnet antyder, att all din data lagras på moln-servrar i stället för på din lokala server. Den största fördelen med det är att du alltid har tillgång till din data, var och när som helst. Du kan enkelt komma åt dina lösenord och andra uppgifter som lagras i lösenordshanteraren från alla dina olika enheter. Lika enkelt från datorn, surfplattan som från mobiltelefonen. Den data du lägger in i lösenordshanteraren synkroniseras automatiskt mellan dina enheter så att den alltid är tillgänglig, oavsett om du är på kontoret, hemma eller ute på fält.

  

Är molnbaserade lösenordshanterare säkert?

Trots molntjänsternas stora framfart finns det fortfarande de som är tveksamma angående säkerheten för denna typ av lösningar. På senare tid har det dock gjorts stora framsteg gällande just molnsäkerhet och många anser numer att det till och med är säkrare än att lagra sin data lokalt.

Genom att använda en molnbaserad lösning är det leverantören som ansvarar för datasäkerheten. Leverantören, vars kärnverksamhet bygger på att leverera just en säker, molnbaserad lösenordshanterare, har ofta en mycket säkrare datacentral än vad ett genomsnittligt företag har. Därför är det många gånger säkrare att lagra sin data i molnet.

 

Fler säkra anledningar till att använda en molnbaserad lösenordshanterare

Känner du dig fortfarande osäker på huruvida en molnbaserad lösenordshanterare är bra eller inte? Vi har tidigare skrivit ett inlägg där vi listar tio säkra tips med att använda en lösenordshanterare som är molnbaserad. Spana in det inlägget här.

 

Vill du veta mer om mKey?

Vill du veta mer om mKey?

Ta kontakt med oss, vi visar dig gärna hur mKey kan hjälpa ditt företag att hantera koder och lösenord på ett mer effektivt och säkert sätt. Och självklart är det kostnadsfritt.